Rebarborový páj

Rebarbora - ovocná zelenina

12:13 | 21. 7.

autor: Jaroslav Žíně

Proč se ale téměř všechny způsoby jejího zpracování shodují s postupy zpracování ovoce? A hlavně, mají snad rebarborový koláč nebo marmeláda něco společného se zeleninou?

Určitě se shodneme v tom, že je rebarbora druh zeleniny?! Proč se ale téměř všechny způsoby jejího zpracování shodují s postupy zpracování ovoce? A hlavně, mají snad rebarborový koláč nebo marmeláda nebo lákavý pohár se šlehačkou něco společného se zeleninou?

Pokud rebarboru znáte, určitě ji máte nespravedlivě spojenou pouze s drobenkovým koláčem, ale přitom jde o univerzálně použitelnou zeleninu. Je smutnou pravdou, že skvělých výhod této neobvyklé zeleniny využívá jen hrstka lidí, právě jen v tom již zmíněném a náhodně snědeném kousku koláče. Pokud máte to štěstí a pěstujete tuto mohutnou vytrvalou bylinu doma, nikdy řapíky nesklízejte řezem, ale jen vylamováním. A hlavně, nesmíte ji s vidinou očekávaných lahůdek zbavit všech listů, ale minimálně čtyři musíte nechat.

Tato rostlina pochází z dalekých hor východního Tibetu a střední Číny. Zde se z ní také již odedávna získávala jedna z nejstarších a nejvíce ceněných orientálních drog. V Evropě se rebarbora začala pěstovat až na přelomu středověku a novověku, takže není divu, že se, díky tehdejším zámořským objevům, dostala velmi brzy i do Ameriky. Nejvíce se pěstovala ve Francii. Na jihu Evropy se podařilo vypěstovat odrůdu, nazvanou reveň bulharská. Obsahuje hormonálně účinný estrogen, zvaný rapontikosid, který se ještě docela nedávno používal k léčení klimakterických potíží a poruch menstruačního cyklu.

V naší republice se rebarbora intenzivně pěstovala koncem devatenáctého století na jižní Moravě a jako droga, se vyvážela především do Ruska. Ačkoliv není bílá, je doslova naplněná vápníkem. Hrníček vařené rebarbory jej obsahuje tak velké množství, že předčí stejný hrníček mléka a navíc bez jediné stopy tuku! Takže je výborným alternativním zdrojem vápníku pro ty z vás, které jste alergické na laktózu. Určitě by se měla stát pravidelnou součástí vašeho jídelníčku.

Rebarborové stonky není potřeba při zpracovávání ani loupat, stačí je jen omýt a nakrájet. Nesmí vás zarazit jejich barva - zatímco u reveně dlanité (jak zní její botanický název), jsou řapíky světle zelené, u reveně dlanité zase červeně naběhlé. Neobsahují totiž tak velké množství nežádoucí kyseliny šťavelové, která způsobuje její, tak charakteristickou kyselou chuť. Takže slupku sundávejte pouze ze silných letních stonků. Pak už stačí řapíky nakrájet na asi dva centimetry dlouhé špalíky, které povaříme v cukrové vodě. V ledničce uložená rebarbora rychle vadne, ale pokud ji uložíte v mrazáku, dokáže si uchovat svoji kvalitu.

Jak je vidět, rebarbora nepotřebuje nijak zvlášť rozvařovat na pyré, měkne totiž po několika minutách tepelné úpravy. Na jedno je však potřeba se psychicky připravit, má velmi kyselou, až svíravou chuť. Proto je lépe dávkovat cukr při jejím zpracování se zavřenýma očima - na jeden litr vody se dává minimálně půl kilogramu cukru, ale raději alespoň tři čtvrtě kila. Jakmile se pak stonky v cukru namarinují, stává se chuť velmi příjemnou. Ještě více si ji můžeme zpříjemnit pomocí několika přidaných kousků hřebíčků a také třeba plátkem citrónové kůry.

Rebarboru také můžete využít k našlehání opravdu husté a výborné pěny, jako surovinu do rýžového nákypu, ale i k obložení pečené ryby, kde se jí podaří opravdu dobře nahradit citrón a nebo třeba k výrobě rebarborové vodky.

Několik dobrůtek z rebarbory:

Koláč s rebarborou a broskvemi

Čokoládové dortíky s rebarborou

Vepřové s pomerančem a rebarborou

Jahodovo-rebarborová polévka

Diskuze

Recepty.centrum.cz má zájem poskytovat prostor jen slušně vedené diskuzi. Publikováním svého příspěvku se zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. V případě, že Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, vzbuzuje podezření z porušení zákona nebo jinak odporuje pravidlům, vystavujete se riziku, že Vaše IP adresa bude pro přidávání příspěvků zablokována.

Zobrazuje se posledních 20 vláken. Zobrazit diskuzi.

  • od: Majčinka  11.6.05 v 13:56

    Rebarbora

    Velmi dobré je přidat plátky jablek.Vhodné pro využití zbytků jablek ...

    IP: 127.0.0.xxx
  • od: Majka  8.6.05 v 8:31

    Rebarbora

    Když dělám kynutou buchtu a na těsto dám tvaroh, tak ...

    IP: 127.0.0.xxx
  • od: Jana  8.6.05 v 6:42

    zmírnění kyselosti

    Na zmírnění kyselosti pomůže nakrájené kousky rebarbory spláchnout vařící vodou. ...

    IP: 127.0.0.xxx
  • od: Milan  7.6.05 v 23:26

    Nemá nežádoucí účinky?

    Slyšel jsem, že lidé kteří mají nemocné ledviny, by měli ...

    IP: 127.0.0.xxx

Novinky e-mailem

Nemáte e-mail? Založte si jej zdarma »