Kuskus se zeleninou

Kuskus - chutná zrnka

0:01 | 10. 7.

autor: Ráchel

Když mi manžel dovezl a naservíroval kuskus, nevěřila jsem nejen svým očím, ale ani svým chuťovým buňkám.

Nedalo mi to a hned po okoštování jsem se začala "pídit" po tom, co to vlastně kuskus je a jaké jsou možné způsoby jeho úpravy.

Co je kuskus?

Kuskus je tvrdozrnná pšenice zpracovaná na droboučké kuličky, která slouží jako výchozí surovina pokrmu. Dá se připravovat naslano i nasladko. Kuskus je zároveň výživný i lehounký, můžete ho mít jako hlavní jídlo i jako dezert a celé "vaření" zabere sotva pár minut.

Ruční výroba kuskusu představuje v Africe téměř rituál: jednou za čas se sejdou všechny ženy z rodiny a stráví celé odpoledne mícháním obilovin. Pak je zalijí slanou vodou a následně drtí, suší a prosívají tak dlouho, až vykrystalizují kuskusová zrna. Drobné žluté kuličky se pak vaří v páře nad hrncem, ve kterém klokotají kousky masa dušené s cizrnou či zeleninou. K tomuto účelu byl přímo vynalezen "kuskusér", hrnec se zabudovaným cedníkem v horní části a pokličkou nad ním. V Evropě jej však vlastní málokdo, a tak i šéfkuchaři jednoduše zavěšují cedník nad hrnec.

Trocha historie

Kuskus je arabský pokrm, který se rychle zabydlel v Evropě a získal si přízeň mnoha labužníků. Jeho původ je ale značně nejistý. Nejspíš pochází ze Súdánu a odtamtud přicestoval do severní Afriky.

Když v Africe zajdete do obchodu pro kuskus, možná narazíte na cosi, co vypadá podobně, ale na šáčku je napsáno Burgul. Můžete ho v klidu vzít, na chuti jídla se moc nezmění. Rozdíl spočívá v tom, že burgul je samotná pšeničná lámanka, tedy surovina pro výrobu kuskusu. Zatímco zrnka kuskusu nesou stopy po zpracování, zrnka bulguru jsou větší a nepravidelného tvaru.

Chuťové proměny

Kouzlo kuskusu je také v tom, že z něj můžete připravit celou škálu jídel: od jednoduchých až po složité labužnické kreace. Pokud ho pojmete jako hlavní jídlo, pak stačí vmíchat kousky masa, které dusíte v páře, nad níž se vaří kuskus, někdy i zeleninu. No řekněte, není to geniální způsob přípravy? Jestli byste ráda vyzkoušela "kuskusový salát", inspirujte se libanonským taboulé. Připravený kuskus osolíte, opepříte a vmícháte do něj olivový olej, šťávu z limetky, petrželku a mátu. Přidáte rajčata a jemně nakrájenou cibulku, šoupnete do ledničky a po hodině je hotovo!

Pokud vás honí mlsná a dala byste si něco sladkého, pak do kuskusu přidejte máslo, moučkový cukr, ovoce, oříšky a podle chuti okořeňte vanilkou a skořicí. Tady jsou tři způsoby, jak si připravit základ:

Po evropsku v horké vodě

Vodu (ověřený je poměr sklenice vody ku slenici kuskusu) se špetkou soli přiveďte k varu, následně sundejte z ohně a vmíchejte kuskus. Přikryjte a nechte 5 až 7 minut odpočívat. Přimíchejte lžičku másla či olivového oleje. Načechrejte vidličkou, aby se zrnka od sebe oddělila. Má-li být kuskus podáván teplý, prohřejte ho za stálého míchání na mírném ohni a před podáváním ještě promíchejte.

Expresně v mikrovlnce

Do nádoby nasypte kuskus a zalijte ho studenou vodou (opět poměr jedna ku jedné). Přidejte lžíci olivového oleje, promíchejte a nechte 3 až 4 minuty stát. Potom nádobu přikryjte a vložte na pouhou minutu do mikrovlnné trouby.

Servírování

Příprava kuskusu je opravdu neskutečně jednoduchá to však neznamená, že odbudete jeho servírování. Načechrejte ho vidličkou (zrnka jsou pak provzdušněná a křehká) a navršte na nahřátý talíř do kopečku, v jehož středu vyhloubíte kráter. Do něj položíte maso (zeleninu, ovoce, ), kolem další zeleninu a jiné ingredience. Pokud máte připravenu ještě omáčku, servírujte ji ve zvláštní misce.

Kam pro něj?

Kuskus seženete dnes skoro v každém supermarketu, případně v prodejně se zdravou výživou. Cena za 500 g obyčejného kuskusu se pohybuje okolo třiceti korun. Podle další přípravy pak může být samozřejmě i dražší. Existuje i kuskus BIO či celozrnný nebo již předvařený a ochucený.

Čtenářské recepty s kuskusem najdete zde.

Diskuze

Recepty.centrum.cz má zájem poskytovat prostor jen slušně vedené diskuzi. Publikováním svého příspěvku se zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. V případě, že Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, vzbuzuje podezření z porušení zákona nebo jinak odporuje pravidlům, vystavujete se riziku, že Vaše IP adresa bude pro přidávání příspěvků zablokována.

Zobrazuje se posledních 20 vláken. Zobrazit diskuzi.

  • od: Edith  13.1.14 v 18:20

    Couscous

    Za sveho delsiho pobytu na jihu Francie jsem se naucila ...

    IP: 77.92.202.xxx
  • od: *Martinka*  16.9.10 v 21:03

    Kuskus

    První zkušenost s kuskusem byla v naší závodní jídelně,když jsem ...

    IP: 90.183.19.xxx
  • od: Evina  25.3.09 v 13:46

    Kus-kus je hned hotový a dobrý

    Já si kus-kus dělám často a takto. Hodím na pánev ...

    IP: 217.75.209.xxx
  • od: Jane  14.2.09 v 12:25

    Kuskus je výborný.

    Kuskus ráno snídám. Uvařím ho na kaši, poleju trochu sójovou ...

    IP: 77.48.34.xxx
  • od: Lucy  17.7.08 v 0:20

    kuskus s jogurtem

    Vsem milovnikum fantastickeho kuskusu pridavam jeden recept.Smichame kuskus, 2 michana ...

    IP: 88.100.157.xxx
  • od: elena  13.7.08 v 19:46

    dotaz

    píšete že kuskus se dá delat i v mokrovlnce...ale na ...

    IP: 80.251.249.xxx
  • od: Blanka  13.7.08 v 8:04

    Stačí se jen zamyslet

    4kila je všeobecně známo 4 centimetry!!Tak ať se paní nejdřív ...

    IP: 62.77.101.xxx
  • od: jak  12.7.08 v 11:24

    Bulghur je

    druh drceného obilí oblíbený u starých Peršanů, a který je ...

    IP: 85.160.20.xxx
  • od: rachad  11.7.08 v 12:33

    bulghur

    V které Africe chodíte do obchodu pro bulghur? A vy ...

    IP: 84.47.96.xxx
  • od: Rut  13.5.06 v 15:26

    vše

    Jestliže někdo řekne fuj, tak dosud neudělal vlastní zkušenost, že ...

    IP: 84.242.95.xxx
  • od: zaneta  6.5.05 v 10:01

    kuskus-Tunis

    Ahojky, taky jsem byla v Tunisu a strašně mi tam ...

    IP: 127.0.0.xxx
  • od: Evka  25.3.05 v 18:03

    nazor

    Jednou jsem si ho koupila a podle navodu uvarila a ...

    IP: 127.0.0.xxx
  • od: Lidunka  21.3.05 v 12:19

    Výborný s broskvemy

    Kuskus je nejlepší s broskvemy a sušenými švestkami. Nepokazí to ...

    IP: 127.0.0.xxx
  • od: katka  19.3.05 v 23:09

    To je jasny!

    ...to je jasny! Z toho cisi reklama, jak bejk! Je ...

    IP: 127.0.0.xxx
  • od: helusa  19.3.05 v 23:05

    Nevychovanost je FUJ!

    Takove lidi jako classic je nejlepe ignorovat: sami vedi kulovy, ...

    IP: 127.0.0.xxx
  • od: katarina Jeničková  8.3.05 v 16:01

    to nejlepší z jižní kuchyně

    Děkuji za báječný nápad , Ráchel, nám všem objasnit tajemství ...

    IP: 127.0.0.xxx
  • od: marian szoke  5.3.05 v 21:57

    kus- kus v africke restauraci

    kus kus neni jen jedine africke slovo co jsem si ...

    IP: 127.0.0.xxx
  • od: jenda  4.3.05 v 21:02

    linie

    Tak to je skvělé!Gratuluji k váhovému úbytku a díky za ...

    IP: 127.0.0.xxx
  • od: anna  4.3.05 v 21:01

    kuskus-tunis

    kuskus je skvely, hlavne , ked je pripraveny od domorodcov ...

    IP: 127.0.0.xxx
  • od: jenda  4.3.05 v 20:58

    pokrm

    Zkusit se má všechno,co jednomu nechutná,pro druhého je to bašta!!!

    IP: 127.0.0.xxx

Novinky e-mailem

Nemáte e-mail? Založte si jej zdarma »