Báječné masové rolády

12:39 | 19. 11.

autor: Míla Králová

Pro chladnější období se hodí velmi chutné a pikantní rolády. Zapojte do jejich přípravy svoji fantazii!

Skončila sezóna grilování, ale na maso máme stále chuť. Nevadí. Pro chladnější období se hodí velmi chutné a pikantní rolády. Navíc se fantazii při jejich vaření meze nekladou. To určitě ocení všichni kuchaři experimentátoři.

Vepřová roláda se sušeným ovocem

350 g plátu vepřového masa s kýty, 150 g sušeného ovoce, 800 g vepřové rolády, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička soli, 50 g rozinek, 1 lžička cukru, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce másla, 2 lžíce sádla, 250 ml masového vývaru, 125 ml smetany, 1 lžička solamylu, 100 ml bílého vína.

Sušené ovoce namočíme přes noc do 250 ml vody. Poté ho necháme přejít varem, dáme odkapat a šťávu zachytíme. Ovoce pokrájíme na kousky a smícháme s rozinkami, cukrem a strouhankou. Rozklepaný plát masa osolíme a opepříme. Náplň z ovoce dáme doprostřed plátu masa, zavineme, omotáme nití a osmahneme na 1 lžíci másla. Sádlo zpěníme v pekáči, vložíme maso, opečeme a zalijeme masovým a ovocným vývarem, do kterého jsme přidali víno. Pečeme do změknutí. Roládu vyjmeme, do výpeku vmícháme smetanu s rozmíchaným solamylem, povaříme, zjemněte zbylým máslem a dochutíme.

Roláda z kuřecích prsíček

4 kuřecí prsa, 100 g šunky, 1 pórek, 3 lžíce hořčice, sůl, pepř, trochu oleje

Kuřecí prsa naklepeme. Alobal potřeme olejem a naskládáme na něj maso tak, aby se okraje jednotlivých plátků trošku překrývaly. Takto vzniklý plát masa posolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na ni naskládáme šunku a celý pórek. Pomocí alobalu svineme do rolády a pevně zabalíme. Vložíme na plech a pečeme 45 minut. Poté odstraníme alobal, roládu trošku podlijeme vodou a dopečeme dozlatova.

Vepřová roláda s kapustovými listy

600 g vepřové kýty, 150 g libového uzeného masa, 1 ostrou klobásu, 50 g slaniny, 1 vejce, 100 g kapustových listů, 2 stroužky česneku, pepř, sůl

Kapustové listy vložíme do vroucí vody, krátce povaříme a necháme odkapat. Uzené maso umeleme, přidáme k němu na kostičky nakrájenou klobásu, drobně nakrájenou slaninu, 1 drobně nasekaný kapustový list a vejce. Osolíme a opepříme. Maso upravíme na plát, naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem. Rozložíme na něj kapustové listy, potřeme je náplní, srolujeme do rolády a ovážeme silnější nití. Roládu opečte na olejem potřené pánvi ze všech stran, přendáme ji do pekáčku, trošku podlijeme a zvolna pečeme do měkka.

Roláda s mletým masem

750g vepřového bůčku bez kosti, 250g vepřové plece, 1 lžičky kmínu, 1 lžička papriky, 3 stroužky, česneku, špetka pepře, sůl, 50 g salámu Vysočina, 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky.

Vepřový bůček rozřízneme na plát a rozklepeme na obdélník.Vepřovou plec umeleme na strojku na maso, vložíme do mísy, přidáme kmín, papriku, rozdrcený česnek, pepř, sůl, salám nakrájený na kostičky, lžíci mouky a vejce. Dobře promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme trochu strouhanky Plát bůčku potřeme mírně solí, naneseme směs z mletého masa, svineme do rolády a stáhneme provázkem.. Pekáček potřeme sádlem, vložíme připravené maso, povrch mírně osolíme, podlijeme sběračkou vody a pečeme za stálého podlévání doměkka. Roládu vyjmeme, šťávu slijeme, zahustíme lžičkou hladké mouky rozmíchané v troše vody a povaříme.

Hovězí roláda plněná vepřovým masem

400 g hovězího masa na roládu, sůl, mletý pepř, 1 lžička hořčice, 250 g vepřového ramínka
1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 1 vejce, 1 lžička ostrého kečupu, 50 g sádla nebo oleje, masový vývar

Maso rozřežeme na větší plát, naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Vepřové maso a cibuli umeleme, přidáme česnek utřený se solí, rozšlehané vejce a kečup. Všechno zamícháme a rozetřeme na plát hovězího masa. Zarolujeme, převážeme silnou nití a opečeme na rozehřátém tuku. Podlijeme masovým vývarem a upečeme doměkka. Během pečení obrácíme a poléváme roládu výpekem.

Kuřecí bramborová roláda

400 g kuřecích prsou, 3 stroužky česneku, 100 g plátkové slaniny, 100 g mraženého špenátu, 100 ml smetany, 1 cibule, 1 kapie, muškátový květ, sůl

Bramborové těsto připravím podle návodu na obalu a nechám ho odpočinout. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a kostičky nakrájená kuřecí prsa. Poté přidáme špenátový protlak, který jsme nechali rozmrazit a zbavili ho přebytečné vody. Osolíme, přidáme utřený česnek a krátce orestujeme. Papriku nakrájíme na malé kostičky, vmícháme ji do směsi a přidáme muškátový květ. Nakonec vlijeme smetanu a krátce povaříme. Bramborové těsto rozválíme na tenký plát, na který rozložíme slaninu a připravenou směs z masa. Zabalíme do rolády, kterou zabalímedo alobalu a pevně utáhneme nití.. Vaříme ve vroucí vodě asi 30 min.

Myslivecká roláda

250 g vepřového masa), 50 dkg hovězího zadního masa, 50 g anglické slaniny, mletý pepř, sůl. 100 ml bílého vína, 1 cibule, 2 mrkve, 1 petržel, 3 bobkové listy, 10 kuliček pepře, kuličky jalovce, 3 lžíce sádla

Plát vepřového i hovězího masa naklepeme, osolíme a opepříme. Hovězí potřeme hořčicí, položíme na něj vepřové maso a pokryjeme plátky slaniny. Svineme do rolády, zavážeme nití a opečeme na rozehřátém sádle ze všech stran. Přeložíme i s tukem do pekáče, přidáme 1 nakrájenou cibulí, 2 nakrájené mrkve, 1 nakrájenou petržel, bobkový list, 10 kuliček pepře, několik kuliček jalovce. V troubě pečeme doměkka, podléváme horkou vodou a 100 ml bílého vína. Koření odstraníme, zeleninu rozmixujeme a šťávu dochutíme.

Diskuze

Recepty.centrum.cz má zájem poskytovat prostor jen slušně vedené diskuzi. Publikováním svého příspěvku se zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. V případě, že Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, vzbuzuje podezření z porušení zákona nebo jinak odporuje pravidlům, vystavujete se riziku, že Vaše IP adresa bude pro přidávání příspěvků zablokována.

Zobrazuje se posledních 20 vláken. Zobrazit diskuzi.

  • od: aloha  19.11.08 v 9:34

    to je šííílenééé!!!

    Centrum.cz se rozhodlo, že když je vaření v módě, vyrobí ...

    IP: 86.49.80.xxx
  • od: Gurmet  6.11.08 v 13:18

    Oprava

    Omlouvám se za špatnou e-mailovou adresu. G.

    IP: 85.70.253.xxx
  • od: Gurmet  6.11.08 v 13:14

    2x maso.

    Je to výborné, ale není mi jasná uváděná váha masa ...

    IP: 85.70.253.xxx
  • od: lah  4.11.08 v 11:28

    inspirace

    super inspirace, ja chci maso.. MASO!!!

    IP: 90.183.77.xxx

Novinky e-mailem

Nemáte e-mail? Založte si jej zdarma »