Kukuřice

0:20 | 6. 10.

autor: Lenka Heroldová

Také se vám stane, že pokud vidíte stánek s vařenou kukuřicí , že neodoláte? Nemusíte mít žádné výčitky svědomí, kukuřice je totiž nejen chutná, ale i zdravá.

Také se vám stane, že pokud vidíte stánek s vařenou kukuřicí , že neodoláte? Nemusíte mít žádné výčitky svědomí, kukuřice je totiž nejen chutná. ale i zdravá. Tato rostlina je rozšířená téměř po celém světě, v Evropě se pěstuje především v jihovýchodních a jižních zemích, její původ je však v peruánských Andách. Tuto rostlinu vypěstovali indiáni z původní plané odrůdy již pře 5000 lety. Pole s kukuřicí však nalezneme i u nás. Z kukuřice se sklízejí palice obalené dlouhými zelenkavými listy v různém stupni zralosti. Zralou kukuřici poznáme, jestliže při stisknutí zrnka, nebo při natržení zrna nehtem se ze zrna vyroní nažloutlá mléčná šťáva. Menší klásky se nakládají do sladkokyselého nálevu, naložená kukuřice se krájí na kolečka a používá se k ozdobě pokrmů. Cukrová kukuřice sklizená v mléčné až voskové zralosti je lehce stavitelná a její hodnota v syrovém stavu je srovnatelná s hráškem. Tato kukuřice je ideální na vaření. Pukancová kukuřice se sklízí v období plné zralosti, připravuje se z ní oblíbený popcorn. Čerstvou kukuřici můžeme skladovat jen krátce, kukuřičný cukr se mění na škrob a zrna moučnatí, proto je vhodnější kukuřici zmrazit. Z kukuřice se vyrábí kukuřičná mouka, krupice a škrob. Kukuřice je poměrně sytá. Jeden gram má hodnotu asi jedné kilokalorie. Toto množství energie je dáno vysokým až dvacetiprocentním podílem sacharidů. Kukuřičná zrna mají vysoký obsah vitaminu B1 - thiaminu, 100 g obsahuje až 150 mg. Thiamin je velmi důležitý pro naši nervovou soustavu. Při metabolické přeměně přetváří sacharidy na molekuly glukózy, energetickou výživu nervových buněk. K této přeměně je zapotřebí i mangan, který je v kukuřici rovněž obsažen. Kukuřice je proto nejlepším přírodním sedativem, Zároveň posiluje intelekt a schopnost soustředění. Biotin je důležitý pro zdravé a silné vlasy, hezkou pleť, niacin pro náladu a zdravé buňky. Kukuřice obsahuje i kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou, selen, železo, zinek a hořčík. Kukuřice je ideální potravina, která nás nejen nasytí, ale již 40 minut po konzumaci posílí buňky, zlepšuje výkon mozku a schopnost koncentrace. Látky obsažené v kukuřici zlepšují náladu, omlazují, podporují krvetvorbu, zvyšují dýchání buněk a stimulují jejich růst, posilují imunitní systém, svaly a srdce, pomáhají při nedostatku libida a impotenci, zlepšují kůži a posilují vlasy. Uvařená zrnka kukuřice můžeme přidat do zeleninových salátů, polévek, nebo je použít jako zeleninovou přílohu. Vařená kukuřice Kukuřici před vařením očistíme a vaříme v osolené vodě asi 15 minut. Uvařené klasy vyjmeme, ještě horké potřeme máslem, posolíme, opepříme a poté již jen okusujeme. Kukuřičný koláč Sterilované fazolky necháme okapat a zalijeme je sójovou omáčkou. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Cibuli, najemno nakrájený celer a mrkev krátce povaříme. Z kukuřičné mouky, oleje a 1/2 hrnku zeleninového vývaru si připravíme těsto. Placku vložíme do koláčové formy vymazané olejem. Na placku pokládáme zeleninovou směs, podle chuti okořeněnou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 175 stupních cca 25 minut. Poté koláč vyjmeme, posypeme strouhaným sýrem, ještě krátce zapečeme a teplé podáváme. Kukuřičný salát 3 šálky vařené kukuřice smícháme s šálkem vařených bílých fazolí, šálkem rajčat nakrájených na drobné kostičky, 1 řapíkem celeru pokrájeným najemno, 1/2 šálku papriky pokrájené na kostičky, 2 lžíce najemno nasekané cibulky ,1 lžíci nasekaného kopru a 5 listů římského salátu. Ze 3 lžic citronové šťávy, tabaska a 1 lžičky francouzské hořčice si připravíme zálivku. hořčice Salát ochutíme zálivkou a podáváme.

Diskuze

Recepty.centrum.cz má zájem poskytovat prostor jen slušně vedené diskuzi. Publikováním svého příspěvku se zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. V případě, že Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, vzbuzuje podezření z porušení zákona nebo jinak odporuje pravidlům, vystavujete se riziku, že Vaše IP adresa bude pro přidávání příspěvků zablokována.

Zobrazuje se posledních 20 vláken. Zobrazit diskuzi.

  • od: jitka  7.8.13 v 23:30

    kukurice

    děvčata tady čtu,že se kukuřice vaří ve slané vodě,to bych ...

    IP: 62.204.238.xxx
  • od: Beru  24.10.05 v 19:04

    se slaninou....

    na panvice uprzte anglickou slaninu nakrajenou na kosticky, hezky do ...

    IP: 86.49.40.xxx
  • od: bamba  21.10.05 v 7:45

    špica

    vařím ráda kukuřice palice, můj otec je Slovák a znám ...

    IP: 84.21.101.xxx
  • od: Evica  20.10.05 v 18:18

    Je to mňamka, ale...

    Kukuřici také miluju a často neodolám a v jakékoliv podobě ...

    IP: 213.192.62.xxx
  • od: Kanec  16.10.05 v 0:25

    Kukuřice

    ... hele a už jste někdy šukaly v kukuřici? To ...

    IP: 84.42.169.xxx
  • od: Lucka  10.10.05 v 11:23

    Je to mňamka

    Kukuřice v jakékoliv podobě je dobrota. Nejraději jí mám jako ...

    IP: 84.19.67.xxx
  • od: Irena  9.10.05 v 17:44

    Kukuřice

    Mívám v zásobě zmrazenou kukuřici, kterou s oblibou používám do ...

    IP: 62.40.74.xxx

Novinky e-mailem

Nemáte e-mail? Založte si jej zdarma »