Řapíkatý celer

15:38 | 29. 9.

autor: Petra

Zelenina, která je velmi oblíbená především ve středomořské a americké kuchyni. V naší kuchyni se příliš nepoužívá. U nás je stále upřednostňován celer bulvový - všem tolik známý kořen.

Zelenina, která je velmi oblíbená především ve středomořské a americké kuchyni. V naší kuchyni se příliš nepoužívá. U nás je stále upřednostňován celer bulvový - všem tolik známý kořen. Řapíkatý celer je velmi podobný rostlině celeru bulvovému, liší se především v kořenu - je malý, rozvětvený a hlavně nevhodný ke spotřebě. V kuchyni se používají listové řapíky a to nejčastěji do čerstvých salátů, tepelně upravených pokrmů obdobně jako chřest nebo pór, polévek či se přidávají do masových směsí apod. Všeobecně se používá místo obyčejného celeru do všech pokrmů, jimž by celer dodal příliš výrazné příchuti. Listy lze také využívat čerstvé či sušené jako koření - má výraznější chuť než nať petržele. Celer řapíkatý je nejen velmi chutný, ale především velmi zdravý. Obsahuje vysoké množství kyseliny askorbové, betakarotenu, rostlinných hormonů, bílkovin a minerálních látek - fosforu, železa, vápníku, hořčíku, sodíku a vitamínu B1, B2, PP a éterické oleje. Pro svůj nízký obsah kalorií a naopak vysoký obsah výživných látek je řapíkatý celer doporučován jako dietická zelenina. Celer má posilující vliv na činnost ledvin, je vhodný při revmatismu a dně. Doporučuje se při nervových slabostech. Zvyšuje stejně jako petržel činnost pohlavních žláz. Do svého jídelníčku ho mohou zařazovat také nemocní cukrovkou. Pěstování řapíkatého celeru je podobné jako pěstování celeru bulvového. Vyséváme od poloviny února až do konce dubna, podle toho, kdy chceme řepíky sklízet. Řapíkatý celer vyžaduje výživné hlinitopísčité půdy, vzhledem ke svému původu, dobře zásobené vláhou. Řapíky sklízíme postupně od poloviny srpna až do zámrazu. Před nástupem mrazů můžeme sklidit celé rostliny i s kořeny a založit je v pařeništi nebo ve sklepě. Takto zaskladněné rostliny vydrží do konce roku. Tipy na recepty s řapíkatým celerem: Brambory s hořčicí a řapíkatým celerem ZDE! Zeleninová rýže s bazalkou ZDE! Těstoviny se zeleninouZDE! Francouzská zeleninová polévkaZDE! Svíčkové řezy s višňovou omáčkouZDE! Kuřecí steak na pepři se zeleninouZDE! Více receptů s řapíkatým celerem naleznete ZDE!

Diskuze

Recepty.centrum.cz má zájem poskytovat prostor jen slušně vedené diskuzi. Publikováním svého příspěvku se zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. V případě, že Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, vzbuzuje podezření z porušení zákona nebo jinak odporuje pravidlům, vystavujete se riziku, že Vaše IP adresa bude pro přidávání příspěvků zablokována.

Zobrazuje se posledních 20 vláken. Zobrazit diskuzi.

  • od: Věrule  2.8.11 v 10:26

    Řapíkatý celer...

    Dofám,že TO bude slibovaná dobrota - ještě jsem ho nikdy ...

    IP: 212.47.15.xxx
  • od: Lucka  4.11.05 v 14:14

    Dobrůtka

    Řapíkatý celer je dobrota, je opravdu daleko jemnější než ten ...

    IP: 84.19.67.xxx

Novinky e-mailem

Nemáte e-mail? Založte si jej zdarma »