Chřest

0:21 | 11. 3.

autor: Petra

Oblíbená delikatesa zejména v Italské kuchyni, jenž potěší nejen opravdové labužníky. Možností přípravy je mnoho, chřest může posloužit jako hlavní surovina pro polévku, jako předkrm i hlavní jídlo nebo jeho příloha, jako součást salátů i ke konzervování.

Oblíbená delikatesa zejména v Italské kuchyni, jenž potěší nejen opravdové labužníky.

Možností přípravy je mnoho, chřest může posloužit jako hlavní surovina pro polévku, jako předkrm i hlavní jídlo nebo jeho příloha, jako součást salátů i ke konzervování.

Máme 2 druhy chřestu: Bílý a zelený. Rozdíly jsou především v pěstování a sklizni.

  • Zelený chřest si můžete vypěstovat sami. Není příliš náročný a nemusí se loupat.
  • Zelený chřest obsahuje vitamin A - beta karoten. 500 g chřestu obsahuje 20 % doporučené denní dávky. V obou druzích chřestu taktéž naleznete tzv. antioxidanty - vitamíny E, C a Karotenoidy. Tyto vitamíny chrání naše tělo před účinkem volných radikálů a celkově ochraňují naše cévy a buňky.
  • Chřest má dále močopudné účinky - zvyšuje vylučování vody z organismu. Proto je chřest doporučován při mírných zánětech močového ústrojí.
  • Chřest je taktéž dietology doporučován při redukční dietě. 500g chřestu má pouze 90 kcal.
  • Nejčastěji chřest podáváme jako přílohu, k jeho chuti se nejlépe hodí máslo či olej z lískových či vlašských ořechů. Tento olej je velice zdravý, jelikož obsahuje nenasycené mastné kyseliny.
  • Lidé trpící dnou by se měli této zelenině vyhnout. Chřest díky obsahu vysokého množství purínů vede ke zvýšení hladiny močové v kloubech.

Několik rad při nákupu:

  • Zatlačeným nehtem do řezu zjistíme, zda je chřest opravdu čerstvý. Pokud je chřest sklízen tentýž den, vytéká z plochy řezu ještě tekutina.
  • Špičky bílého chřestu musí být pevně uzavřené - čerstvý bílý chřest má sametový lesk.
  • Čím je chřest tenčí a jeho vzrůst méně pravidelný, tím nižší je jeho kvalita - ale pozor, ne chuť.
  • Pozdě sklizený bílý chřest zjistíme podle toho, že změní na slunci barvu do fialova.
  • Pokud nechcete koupený bílý chřest sníst hned, zabalte ho do vlhké utěrky a uložte dospod lednice.
  • Aby chřest vydržel opravdu dlouho, oloupejte ho, krátce povařte ve vroucí vodě a vložte do mrazáku. Takto vydrží i půl roku.

0,5 kg chřestu obsahuje

Vitamin a min. látky podíl na doporučené denní dávce (v %)

Vitamin a min. látky Ženy Muži

150μg karotenoidů 18,8 15

10 mg vitaminu E 83 71

0,6 mg vitaminu B1 60 50

0,5 mg vitaminu B2 42 36

100 mg vitaminu C 100 100

1010 mg draslíku 50 50

2,5 mg zinku 36 25

85 mg magnézia 28 24

Tipy na recepty s chřestem: Chřest s těstovinami a krevetkami Chřest zapékaný s krůtími prsy Chřestová polévka Chřestový krém s plísňovým sýrem Francouzský chřestový krém

Diskuze

Recepty.centrum.cz má zájem poskytovat prostor jen slušně vedené diskuzi. Publikováním svého příspěvku se zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. V případě, že Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, vzbuzuje podezření z porušení zákona nebo jinak odporuje pravidlům, vystavujete se riziku, že Vaše IP adresa bude pro přidávání příspěvků zablokována.

Zobrazuje se posledních 20 vláken. Zobrazit diskuzi.

  • od: j.  12.3.04 v 22:10

    za syrova, na másle

    Chřest máme rádi. Jíme ho syrový nebo dušený na másle. ...

    IP: 127.0.0.xxx

Novinky e-mailem

Nemáte e-mail? Založte si jej zdarma »