Kuchňské váhy

Umíte vážit bez váhy?

16:25 | 15. 1.

autor: redakce

Často i v receptech renomovaných autorů najdeme údaj, který nás zastaví v rozletu. Jak veliký je střední brambor?

Kolik másla se míní pod pojmem oříšek? A kolik nasypeme mouky, když autor vyžaduje jeden a půl šálku? Pojďme si projít nejčastější míry „nemíry“.

• Kávová lžička rovná

4 g hrubé mouky, 4 g hladké mouky, 3 g krupice, 7 g solamylu, 6 g cukru krupice, 3 g cukru moučky, 8 g soli, 9 g máku, 5 g sádla, másla nebo tuku, 5 g oleje, 4 g vody, 5 g mléka, 18 g medu, 3 g mleté kávy nebo15 g marmelády.

• Kávová lžička vrchovatá

7 g hrubé mouky, 8 g hladké mouky, 7 g krupice, 11 g solamylu, 10 g cukru krupice, 8 g cukru moučky, 9 g soli nebo 15 g sádla, másla či tuku.

Lžíce cukru

• Polévková lžíce rovná

11 g hrubé mouky, 10 g hladké mouky, 10 g krupice, 5 g ovesných vloček, 20 g rýže, 15 g solamylu, 12 g cukru krupice, 12 g cukru moučky, 20 g soli, 17 g máku, 15 g sádla, másla nebo tuku, 11 g oleje, 17 g vody, 18 g mléka, 36 g medu, 6 g mleté kávy nebo 35 g marmelády.

• Polévková lžíce vrchovatá

20 g hrubé mouky, 25 g hladké mouky, 22 g krupice, 10 g ovesných vloček, 30 g rýže, 30 g solamylu, 25 g cukru krupice, 25 g cukru moučky, 30 g soli nebo 30 g sádla, másla či tuku.

• Hrnek o obsahu 250 ml

Je to třeba 170 g hrubé mouky, 135 g hladké mouky, 170 g krupice, 100 g ovesných vloček, 250 g rýže, 145 g máku, 250 g sádla, másla nebo tuku, 230 g oleje, 245 g vody, 250 g mléka nebo 380 g marmelády.

• Další „míry“

Vrchovatý talíř hluboký obsahuje 350 g vody, plný šálek 200 g, vinná sklenka 100 g a sklenice na vodu (ve starších receptech uváděna jako hořčičná) obsahuje 200 g vody.

Mnohé recepty obsahují i ingredience jako ořech másla. Také se setkáváme s poměrem - kolik váží jeden žloutek, tolik dáme vody. Ale kolik to je gramů?

Ořech másla - 10 g

Kostka cukru

velká kostka cukru - 10 g

malá kostka cukru - 5 g

žloutek - asi 20 g

bílek - 30 g

malý brambor - asi 60 g

střední brambor - asi 85 g

velký brambor - 200 g

Diskuze

Recepty.centrum.cz má zájem poskytovat prostor jen slušně vedené diskuzi. Publikováním svého příspěvku se zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. V případě, že Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, vzbuzuje podezření z porušení zákona nebo jinak odporuje pravidlům, vystavujete se riziku, že Vaše IP adresa bude pro přidávání příspěvků zablokována.

Zobrazuje se posledních 20 vláken. Zobrazit diskuzi.

  • od: Zdeněk  11.10.13 v 17:53

    dotaz

    několikrát je v receptech míra 1 šálek.Chtěl bych vědět jakou ...

    IP: 5.104.19.xxx
  • od: verča  19.1.12 v 11:42

    rychlejší způsob

    Některé recepty mám přímo s odvažováním na hrnky nebo sklenici. ...

    IP: 89.203.133.xxx
  • od: Zdeněk  15.9.09 v 6:51

    Nepřesné údaje

    Neurčitá množství jsou prkotina proti tomu, co přináší některé kuchařky ...

    IP: 81.19.1.xxx
  • od: Edith  29.4.09 v 20:50

    Vrchovaty talir

    oprava...muj prispevek se tyka miry vrchovaty talir a ne, jak ...

    IP: 82.227.129.xxx
  • od: Edith  29.4.09 v 20:45

    plny talir :)))

    ja bych to nedramatizovala...urcite se tim mysli talir opravdu plny...potom ...

    IP: 82.227.129.xxx
  • od: cat  20.4.09 v 12:56

    vrchovaty talir???

    Rada bych videla vrchovaty talir vody... Jinak super clanek, uz ...

    IP: 78.1.122.xxx
  • od: Ňouma  17.1.09 v 17:10

    Jeden

    střední brabor je stejně velký jako brammmbor, barbor či bormbor.:-)

    IP: 92.62.224.xxx

Novinky e-mailem

Nemáte e-mail? Založte si jej zdarma »