Celosvětový hit - pirožky

10:31 | 27. 4.

autor: Míla Králová

Pirožky jsou oblíbené na celém světě. Dají se dělat z různého těsta, včetně kynutého nebo bramborového, doma i v pečících automatech...

V New Yorku se jim říká kniše (knish) a staly se z nich velké buchty. V Rusku a ve východní Evropě se připravují mnohem menší. Ve Francii je pojmenovali „po rusku“ pirjoki, nebo také teiglach. Známé jsou ale i jinde v Evropě jako pirožky, briošky apod.

Pirožky s mletým masem

Na těsto: 1 kg hladké mouky, 2 lžíce kypřícího prášku, 4 lžíce másla, 4 lžíce mléka, 4 lžíce cukru, špetku soli

Na náplň: 30 dkg mletého masa, 1 malá cibulka, 1 stroužek česneku, 1 lžička pálivé papriky, 1 hrnek hovězího vývaru, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička plnotučné hořčice, 3 lžíce rajského protlaku, sůl a kajenský pepř podle chuti.

Smícháme mouku, kypřící prášek a máslo. Přidáme mléko 2 hrnky studené vody, ciukr, trochu soli, vypracujeme hladké těsto a dáme odpočinout. Maso osmahneme na pánvi dozlatova, vyndáme ho a najemno rozdrolíme. Cibulku nakrájíme nadrobno, osmahneme ji na pánvi s prolisovaným česnekem. Okořeníme paprikou a dobře promícháme.

Přidáme maso, vývar, worcester, rajský protlak, hořčici, kajenský pepř a vaříme na mírném ohni, dokud se voda nevypaří. Osolíme a opepříme podle chuti. Těsto vyválíme, vykrájíme z něj kolečka, do kterých dáte trochu náplně Kolečko přehneme a kraje dobře stiskneme. Pirožky potřeme vejcem nebo vodou a pečeme dozlatova.

Pirožky se pečou z různých těst. V USA je nejoblíbenější bramborové, ve Francii listové, nebo křehké. Výborné je i kynuté těsto.

Pirožky z kynutého těsta

Na těsto: 500 g hladké mouky, 3 lžíce olivového oleje, sůl, 1 lžíce vlažného mléka, trochu cukru, 1 balíček droždí

Na náplň: 300 g tvarohu, 4 lžíce kysané smetany, sůl a bílý pepř, 4 lžíce sekané pažitky nebo kopru, 1 vejce

Do mísy vysypeme polovinu mouky, vytvoříme důlek, osolíme, nalijeme olivový olej. Přidáme rozdrolené droždí, přelijeme trochou vlažného mléka, posypeme cukrem a necháme vzejít kvásek. Poté postupně zapracováváme vlažnou vodu (asi 250 ml) a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho kynout a zatím si připravíme náplň. Dobře promícháme tvaroh se smetanou a vejcem. Přidáme pažitku, osolíme a opepříme.

Vykynuté těsto rozválíme na lehce pomoučené pracovní ploše na plát silný asi půl centimetru. Hrnečkem nebo větší formičkou z něj vykrájíme kolečka. Doprostřed každého dáme kupičku náplně, kolečko přehneme a okraje pevně stiskneme. Takto připravené pirožky necháme vykynout. Smažíme je ve fritovacím hrnci a podáváme se zeleninovým salátem.

Pirohy s houbami

1 balíček listového těsta, 1 vejce na potření

Na náplň 2 vejce, 250 g různých hub,1 malá cibule, 1 lžíce másla, 50 g šunky, sůl, pepř, 50 ml smetany, strouhaný muškátový oříšek, 1 lžíce sekané petrželky

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli nadrobno nakrájíme a na rozehřátém másle os-mahneme dozlatova Přidáme rozkrájenou šunku a houby, osolíme, opepříme a chvilku dusíme. Vejce rozšleháme se smetanou, osolíme a okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Přimícháme petrželku, směsí přelijeme houby a mícháme, až se vejce srazí. Listové těsto vyválíme, vykrájíme kolečka, na která dáme vychladlou houbovou náplň. Přeložíme je a dobře přitiskneme konce. Pirohy potřeme vejcem a pečeme dozlatova.

Nádivky do pirožků mohou být opravdu velmi různé. Slané, ale i sladké – makové, oříškové, tvarohové. Záleží na naší momentální chuti, a často na tom, co je právě doma po ruce.

Několik tipů na náplně

Náplň z vnitřností

Srdce, játra a plíce uvaříme, nadrobno rozsekáme, smícháme s osmaženou cibulkou, pepřem, petrželkou a majoránkou a osolíme.

Drůbeží náplň

Vařené kuře nadrobno rozsekáme, přidáme osmaženou cibulku, sekaná natvrdo vařená vejce, sůl.

Náplň ze zelí:

  • ze syrového zelí – hlávkové zelí nakrouháme, osolíme, dáme, dáme na 1 hodinu odležet, pak přidáme máslo a vejce natvrdo

  • z dušeného zelí – hlávkové zelí nakrouháme, udusíme, přidáme smaženou cibulku, petrželku, pepř, sůl a natvrdo vařená vejce.

Ořechová náplň

Ořechy upražíme na pánvi, v utěrce je promneme a vyfoukáme slupky. Pak je umeleme, přidáme cukr, rum, citrónovou kůru. Z bílků ušleháme pevný sníh a vše dobře smícháme.

Diskuze

Recepty.centrum.cz má zájem poskytovat prostor jen slušně vedené diskuzi. Publikováním svého příspěvku se zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. V případě, že Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, vzbuzuje podezření z porušení zákona nebo jinak odporuje pravidlům, vystavujete se riziku, že Vaše IP adresa bude pro přidávání příspěvků zablokována.

Zobrazuje se posledních 20 vláken. Zobrazit diskuzi.

  • od: tatiana8  9.4.13 v 6:30

    pirožky s mrkví,vejcemi,bramborya cibulkou

    moje mamka je přímo z ruska,a většinou tyhle pirožky děláme ...

    IP: 178.255.168.xxx
  • od: jarča  16.3.10 v 11:11

    Dobrý den ,taky chci poprosit ...

    Dobrý den ,taky chci poprosit o recept na pirožky.Děkuji

    IP: 90.179.63.xxx
  • od: Janička  5.2.10 v 22:28

    pirožky

    Je mi to trapné, že obtěžuji,ale také prosim pana Zdenka ...

    IP: 94.113.104.xxx
  • od: Retard  6.11.09 v 6:32

    Jistě

    ne všechno, co pochází z Ruska je špatný

    IP: 85.70.204.xxx
  • od: lifa  20.5.09 v 21:47

    pirohy

    Mám strašně ráda pirohy...zrovna na naší nedávné firemní akci jsme ...

    IP: 89.24.120.xxx
  • od: jarka  6.5.09 v 20:35

    pirožky

    prosím o zaslání receptu na kynuté pirožky

    IP: 89.103.98.xxx
  • od: Pavlínka  6.5.09 v 0:55

    Nugetové

    Listové těsto + nutela nebo kvalitní marmeláda.

    IP: 91.127.186.xxx
  • od: Marcela  5.5.09 v 14:28

    pirožky jinak

    pirožků je velká spousta, znám ty z listového těsta... ale ...

    IP: 194.71.85.xxx
  • od: Marie Maierová  4.5.09 v 21:50

    Vaše kynuté pirožky

    Moc vás prosím o recept na vaše pirožky já jsem ...

    IP: 85.132.158.xxx
  • od: kateřina (michka@centrum.cz)  4.5.09 v 12:56

    pirožky

    Prosím také o zaslání receptů. Děkuji.

    IP: 212.111.4.xxx
  • od: Brumla  2.5.09 v 8:56

    Nebylo to dřív

    tak, že když si někdo chtěl najít recept třeba z ...

    IP: 92.62.224.xxx
  • od: Denisa  30.4.09 v 14:32

    Recept

    Prosím také o recept, díky.

    IP: 88.102.137.xxx
  • od: DAMA  30.4.09 v 14:23

    Nesmyslné recepty

    U prvních dvou receptů se ty těsta s tak malým ...

    IP: 80.251.251.xxx
  • od: Fanys  30.4.09 v 12:57

    Pamatuju si

    když je prodávali na ulici v Praze Na příkopech tuším ...

    IP: 213.29.67.xxx
  • od: Jana  30.4.09 v 9:30

    pirohy

    Také rada ochutnám. Děkuji předem za recept.

    IP: 213.192.0.xxx
  • od: higo  29.4.09 v 18:48

    pirohy nejrychlejší

    jsou z mraženého listového těsta a náplň buď mleté maso,nebo ...

    IP: 193.86.159.xxx
  • od: Alena  29.4.09 v 17:35

    pirožky

    Já bych taky chtěla recept prosíííííím. Děkuji vám :-DD

    IP: 93.91.144.xxx
  • od: mac  28.4.09 v 5:42

    důležité..

    http://www.jamrock.cz/mestecko/mestecko-backstage klikni pls, naprosto bezpečné, budu ti za to moc ...

    IP: 86.61.244.xxx
  • od: zdenek chromec  27.4.09 v 20:07

    moje pirožky

    Já peču pirohžky z kynutého těsta a ty nemají chybu ...

    IP: 193.179.143.xxx
  • od: Pateta  27.4.09 v 17:40

    Pirožky s mletým masem

    a se 4 lžícemi cukru? Z toho je mi nanic, ...

    IP: 88.102.99.xxx

Novinky e-mailem

Nemáte e-mail? Založte si jej zdarma »