Tajemná chuť Jižní Afriky

10:50 | 9. 10.

autor: Lenka Heroldová

Kulinářský svět plný dobrodružství. To je Jihoafrická republika, země rozdílných kultur, zvyků, tradic a gastronomie.

Kulinářský svět plný dobrodružství. To je Jihoafrická republika, země rozdílných kultur, zvyků, tradic a gastronomie. Kuchyně Jihoafrické republiky je úžasně rozmanitá, stejně jako její národ, kterému se přezdívá duhový - "rainbow nation". Moderní gastronomie byla ovlivněna historií, postupným osidlováním Evropany a Asiaty, kteří sebou přivezli své vlastní tradiční receptury.

Vše začalo v průběhu 17. století, kdy holandská Východoindická společnost hledala vhodné místo na doplnění zásob při cestě na Jávu. Ideálním místem se stala Stolová zátoka v Kapsku, ze které se postupem času stal výchozí bod pro kolonisty. Kolonisté začali osidlovat vnitrozemí, začali pěstovat nové odrůdy plodin a nenávratně tak pozměnili ráz krajiny.

Nenechali se ovlivnit

Po Holanďanech následovalo osídlování Francouzi a Němci kteří zakládali dobytčí farmy. Koncem 18. století přišli Angličané a díky nim i Indové. Původní obyvatelé se nenechali příliš ovlivnit cizími kuchyněmi a stále si hodovali na svých oblíbených pokrmech ze zvěřiny, kořenové a listové zelenině, a kukuřici. Moc dlouho jim to však nevydrželo, jak se o tom dnes můžeme přesvědčit.

V současné jihoafrické kuchyni lze najít prvky všech vlivů kolonizace. Mezi typické pokrmy patří curry indické a malajské. Jen pro zajímavost, nejvíce Indů, asi jeden milion, žije v přístavním městě Durbanu. Místní specialitou (na obrázku) je biltong (z holandského bil - kýta a tong - pruh), sušené hovězí, někdy i pštrosí maso, které zakoupíte v každém supermarketu. Nalézt můžete i pro nás trošku netypické pokrmy z mas exotických zvířat a plodin, také různé omáčky, čatní a kukuřičné kaše.

Přijďte ochutnat

Pokud máte rádi exotiku a netradiční kuchyni, můžete se od pátku 20.října zúčastnit se třídenního gastronomického festivalu "Touch & Taste South Afrika" , který pořádá hotel Corinthia pod záštitou velvyslanectví Jihoafrické republiky v Praze.

Aby chuť pokrmů zůstala opravdu autentická i na pražském festivalu, byly do Prahy exkluzivně pozvány šéfkuchařka Jaqueline Cameron společně s šéfkuchařkou Bongekou Zumou z kmene Zulu, aby dohlížely na správnou přípravu pokrmů. Jaká netypická jídla jihoafrické kuchyně můžete ochutnat? Pokrmy jsou připraveny i ze zvířat, které u nás potkáte pouze v zoologické zahradě, například mj. maso zebry, krokodýla, pakoně, antilopy kudu, pštrosa, sušené maso "doerwors" a další exotická masa a mořské plody, jakožto i výběr tradičních příloh, čatní, koření a omáček.

Diskuze

Recepty.centrum.cz má zájem poskytovat prostor jen slušně vedené diskuzi. Publikováním svého příspěvku se zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. V případě, že Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, vzbuzuje podezření z porušení zákona nebo jinak odporuje pravidlům, vystavujete se riziku, že Vaše IP adresa bude pro přidávání příspěvků zablokována.

Zobrazuje se posledních 20 vláken. Zobrazit diskuzi.

  • od: Líba  23.3.08 v 12:40

    Souhlas s Bárou

    Sladí se tam šíleně, hlavně ta oslazená zelenina mi vadí. ...

    IP: 86.156.214.xxx
  • od: Bara  20.12.06 v 15:32

    jar

    uz skoro rok travim v jizni africe a musim rict, ...

    IP: 198.54.202.xxx
  • od: hajer  18.10.06 v 13:25

    Už se těším

    Určitě tuto nabídku využiju.Vyzkoušel jsem pár receptů ze seriálu "FLOYD ...

    IP: 194.212.152.xxx
  • od: ...  13.10.06 v 15:46

    Africká kuchyně

    A kde jsou nějaké recepty? Díky za nápravu.

    IP: 80.188.220.xxx

Novinky e-mailem

Nemáte e-mail? Založte si jej zdarma »